Thursday, April 1, 2010

Kenapa Manusia Suka Buat Benda Senang Jadi SUSAH?!


 Faham ke tidak kartun di atas? Jika tidak sila buat research sikit bagi faham. Aku rasa aku macam epal hijau, ada ulat beluncas tengah gedik-gedik dalam kepala. Aku tengah sakit kepala dek tekanan yang berbuku dalam otak. Kenapa stress? Banyak sebab so aku cuba luahkan di entry kali ini. Aku bukan selalu boleh update entry. Sekarang aku tengah ada kerja tetapi saja curi tulang (macam selalu aku buat!) untuk menulis di blog ini.

Alkisah ceritera begini, aku dalam proses untuk meminta permohonan pertukaran tempat bertugas diluluskan daripada pihak atas. Semua dokumen sudah aku siapkan elok-elok, siap dengan sijil-sijil zaman sekolah rendah sampai universiti tetapi dari sehari ke sehari masih tiada kesempatan untuk berjumpa bos besar. Sebenarnya, sudah banyak kali jumpa bos-bos bawah. Semua cakap boleh..boleh..boleh tapi apa yang boleh pun aku kurang pasti. Semua suruh rujuk bos besar tapi susah sangat hendak nampak muka asyik sibuk saja. Turn aku sepatutnya jumpa tapi kena potong que lah apalah. Sampai aku sakit-sakit kepala dibuatnya. 

Kenapalah susah sangat? Hal-hal remeh macam inilah yang memberi tekanan kepada kita. Apa masalahnya jika tolong luluskan. Aku bukan minta tolong sign cek bagi duit untuk sara hidup aku ke apa. Aku hendak minta kelulusan untuk berpindah bukan untuk kepentingan diri sendiri tapi dua-dua pihak (aku+majikan) dapat faedah@rugi sama banyak. Sebelum ini, aku hantar surat saja..tup..tup kena reject (*_*) sedih aku. Satu hari aku berkabung. Bukan berkabung sebab kena reject tapi sebab alasan kena reject tidak logik.

Susah sangat agaknya untuk memberi kebahagiaan kepada orang lain. Memanglah dalam hidup ini tidak semua yang kita minta akan dapat tapi jika hampi-hampir dapat pun syukurlah. Manusia suka sangat buat peraturan itu tidak boleh, ini pun tidak boleh juga..yang itu lagi tidak boleh, macam ini nampak boleh tapi tidak-tidak-tidak. Akibat terlampau banyak sangat pantang-larang yang direka manusia makin banyaklah juga masalah yang timbul kerana benda yang tidak/jangan/tidak boleh lah yang manusia suka hendak buat. Larangan tuhan tidak pula ambil kisah. Hancur!

Ada idea macam mana hendak atasi masalah aku ini? Bagaimana hendak hilangkan stress? Senang saja, jika aku dapat jumpa bos akan aku luahkan semua dalam hati+kepala, selepas itu mesti lega sangatkan. Tapi cara orang Jepun hilangkan stress memang unik. Jom intai video di bawah...layan...

1 comments:

Angin Selat Melaka said...

Assalamualaikum...
Ya. Daku setuju mcm tu. Benda senang tak pasal2 tanpa sebarang logik dijadikan susah. Aku mengalaminya...(hu hu sedih). Tapi kalau bab terasa ada ulat dalam kepala tu, cepat2 le ubati di:

Ulat Resdung

Semoga sukses, tq.

 
Related Posts with Thumbnails