Bahan-bahan (2 orang):
2 ulas bawang merah kecil (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 paket spagetti
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji lobak merah saiz kecil (potong memanjang)
2 biji cili padi (hiris halus menyerong)
1 kotak susu (325ml)
6 ekor udang saiz sederhana (potong kepada 2-3 bahagian kecil)
4 sudu besar minyak masak
Daun sup (ricih halus)
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Rebus 1/2 paket spagetti di dalam air yang dicampurkan sedikit garam dan minyak masak
selama 8-10 minit.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan lobak merah, kacau selama
2-3 minit .
3.Masukkan 1/2 kotak susu, cili padi, udang dan tomato. Kacau sebati hingga susu sedikit
mendidih.
4.Toskan spagetti sementara.
5.Kemudian, masukkan spagetti dan gaul spagetti bersama sos krim tadi. Masukkan sedikit
garam dan gula secukup rasa jika suka.
6.Sedia dihidang!
Resipi ini diperolehi daripada www.myresipi.com tetapi telah diubahsuai mengikut citarasa penulis.
Monday, November 2, 2009
Spagetti Udang Berkrim
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment