Monday, November 2, 2009

Spagetti Udang Berkrim


Bahan-bahan (2 orang):


2 ulas bawang merah kecil (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 paket spagetti

1 biji tomato (potong dadu)

1 biji lobak merah saiz kecil (potong memanjang)

2 biji cili padi (hiris halus menyerong)

1 kotak susu (325ml)
6 ekor udang saiz sederhana (potong kepada 2-3 bahagian kecil)

4 sudu besar minyak masak

Daun sup (ricih halus)

Garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya:


1.Rebus 1/2 paket spagetti di dalam air yang dicampurkan sedikit garam dan minyak masak
selama 8-10 minit.

2.Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan lobak merah, kacau selama
2-3 minit .

3.Masukkan 1/2 kotak susu, cili padi, udang dan tomato. Kacau sebati hingga susu sedikit
mendidih.
4.Toskan spagetti sementara.
5.Kemudian, masukkan spagetti dan gaul spagetti bersama sos krim tadi. Masukkan sedikit
garam dan gula secukup rasa jika suka.

6.Sedia dihidang!


Resipi ini diperolehi daripada
www.myresipi.com tetapi telah diubahsuai mengikut citarasa penulis.

0 comments:

 
Related Posts with Thumbnails